Mitä on tiedolla johtaminen?
Mitä on tiedolla johtaminen?
Kysymys tuntuu nousevan yhä useampien mieliin (ainakin työaikana) ja itsekin joudun kysymykseen usein vastaamaan. Itseasiassa kysymyksen esittäminen edustaa terävää kriittistä ajattelua – etsitään vastausta trendikäsitteisiin sen sijaan, että toistetaan niitä pöhinäpilven mukana!
Tämä kysymys on myös ohjannut omaa ammatillista kehittymistäni viime vuodet enemmän kuin mikään yksittäinen asia, ja oikeastaan koko Creatido on syntynyt kysymyksen juurelle.
Kysymykseen ei ole olemassa oikeaa vastausta, mutta on erilaisia yrityksiä avata käsitettä ja sen sisältämää kokonaisuutta. Käyn tässä yhden ajatuskulun lävitse ja kannustan kaikkia kysymyksen äärellä ponnistelevia tekemään omat tulkintansa yhteiseen pottiin!
Vastaus ytimekkäästi voisi olla: faktapohjaista päätöksentekoa, joka johtaa toimintaan. Tai tiedon aktiivista hyödyntämistä kaiken päätöksenteon ja tekemisen pohjana.
Mitä kaikkea tiedolla johtamiseen liittyy?
Tähän menisi varmasti useampikin liuska vastata, mutta yhden viitekehyksen voit katsoa nettisivujemme Tiedolla johtaminen -osiosta.
Vastatakseen kysymykseen on kuitenkin ymmärrettävä, mitä käsite ”tiedolla johtaminen” tarkoittaa. Tähän koitan omalta osaltani vastata seuraavaksi.
Aivan alkuun on todettava, että ”tiedolla johtaminen” on vain yksi mahdollinen käytettävä käsite kuvaamaan tätä abstraktia ilmiötä, mutta se on vakiintunut suomen kieleen ja toimii mielestäni erinomaisen hyvin. Suhteellisen vakiintunut ajatus tuntuu olevan, että tietojohtaminen on kattotermi, joka sisältää tiedolla johtamisen sekä tiedon johtamisen. Jälkimmäisen alakäsitteinä voisivat sitten olla BI (Business Intelligence), datajohtaminen ja muut dataan keskittyvät käsitteet.
Aloitan käsitteen purkamisen avaamalla sen käsittämän sanaparin. Sanaparista löytyy ainakin substantiivi ”tieto” ja verbi ”johtaa”. Uskon, että käsitteen ymmärtämisen vaikeus syntyy juuri tässä.
Tieto on asia, konkreettinen, suhteellisen intuitiivisesti jokaisen ymmärrettävä käsite. Mutta, jos tieto -käsitteenkin kanssa mennään syvemmälle, huomataan, että tiedon voidaan nähdä käsittävän datan eri jalostusmuotojen (raaka-data, data, informaatio) lisäksi inhimillisen tiedon (jokaisen yksilön aivoihin kertynyt hiljainen tieto ja kollektiivisesti muodostunut suhdepääoma ja rakennepääoma). Jos siis pysytään kapeassa tulkinnassa eli datassa, pysyy homma vielä näpeissä, koska data on sellaista, jota voi kosketella – jos ei fyysisesti omilla sormilla, niin ainakin tietokoneen hiirellä tietokannan taulussa. Inhimilliseen tietoon laajentaminen tekee asiasta huomattavasti vaikeammin ymmärrettävän.
Sanaparin toinen käsite ”johtaa” tuo mukaan ihmisen toiminnan. Vaikeusaste siis kasvaa moninkertaisesti. Nyt mukana on johtaminen kaikissa muodoissaan alkaen johtamistavoista johtamisjärjestelmiin ja organisaatiokulttuuriin. Kaupan päälle tulee siis koko inhimillisen toiminnan ja sosiaalisen todellisuuden kirjo.
Yhdistämällä edellä esitellyt käsitteet, saadaan jokin värikäs yhdistelmä asioita ja ihmisen toimintaa. Käsite, joka vääjäämättä leikkaa kaiken läpi. Johtopäätökseni siis on, että ”tiedolla johtaminen” ei ole asia, jonka voisi irrottaa asiayhteyksistään, vaan se on abstraktikokonaisuus, joka sisältää ulottuvuuksia kaikesta, mikä kuuluu organisaatioiden ympäristöön: teknologiaa, dataa, kulttuuria ja prosesseja sekä yksilö- että kollektiivisella tasolla. Samoin tiedolla johtamisen kehittäminen vaatii näiden kaikkien osien ymmärtämistä ja huomioimista. Ihmis- ja tietojenkäsittelytieteiden yhdistämistä. Tiedolla johtamista tästä huolimatta katsotaan harmillisen usein vain tiedon kautta, jolloin siinä piilevästä potentiaalista jää huomiotta suuri osa, ehkä se kaikkein merkittävin eli johtaminen.
Creatido pyrkii ratkomaan tätä vaikeasti tartuttavaa kokonaisuutta ja auttamaan organisaatioita kehittämään tiedolla johtamista huomioiden sen kaikki ulottuvuudet!
Kirjoittaja
Juuse Montonen, Co-Founder
juuse.montonen@creatido.fi
040 086 1260