Tiedolla johtamisen suuntia julkishallinnossa: Osa 1
Tiedolla johtamisen avulla muuttuvan maailman mukana
Maailmantilaa ja organisaatioiden toimintaympäristöä kuvataan nopeasti muuttuvaksi, ennakoimattomaksi ja kompleksiseksi. Muutoksen matkassa pysyminen vaatii uudistumis- ja mukautumiskykyä, uusia tapoja toimia ja ajatella sekä uusia työkaluja ja rakenteita näiden tueksi.
Sitran tuoreen julkaisun ”Kohti elinikäisen oppimisen Suomea” (2021) mukaan muuttuvassa maailmassa tarvitaan viilailun sijaan ajattelun, johtamisen ja rakenteiden kokonaisvaltaista uudistusta. Systeemistä muutosta, joka syntyy vain yhdessä tekemällä ja oppimalla.
Selvityksessä nostetaan suosituksia organisaatoille. Tiedolla johtamiseen läheisesti liittyvät ohjenuorat ovat:
- Kokonaisvaltainen johtaminen, jossa ajattelumalleja uudistetaan törmäyttämällä ja yksilöt ovat keskiössä (ohjenuora 1)
- Tavoitteet tehdään yhdessä (ohjenuora 2)
- Käyttöön otetaan laaja-alainen ja eri toimijat mukaan ottava tiedolla johtamisen toimintamalli (ohjenuora 7)
Sitran kuvailemat selviytymiskeinot kuulostavat itselleni tutuilta ja liitänkin ne kiinteäksi osaksi tiedolla johtamisen laajaa keinovalikoimaa, joka tarjoaa erinomaisen keinon vastata muutosvauhtiin. Tieto toimii tuntosarvina ympäröivään maailmaan ja kertoo meille, miten asiat menivät ja mahdollisesti mikä on suunta, jos jatkamme tätä rataa (raportointi ja analytiikka). Tieto voi jopa ennustaa meille tulevaisuutta jonkin rajauksen sisällä (ennakoiva analytiikka) ja hoitaa asioita puolestamme tai vähintään tarjota automaattisesti vaihtoehtoja päätettäväksemme (tekoäly).
Tämän kaiken saavuttaminen vaatii ponnistuksia monella eri rintamalla. Perinteisellä ”tiedon johtamisen rintamalla” data on saatava järjesteltyä ja jalostettua sellaiseen muotoon, että sille voidaan esittää toiminnan kannalta oleellisia kysymyksiä (datan toimitusketjunhallinta, tiedonhallinnan teknologiat, tietovarastot yms.). Oikeiden kysymysten datalle esittäminen taasen vaatii prosessia ja menetelmiä datafunktion ja toiminnan välisen vuoropuhelun käymiseksi (käsitemallit, mittaroinnit ja tietotarpeiden kartoitukset).
Edellä kuvatun tietotuotannon putken tulee tiedolla ohjautuneella – tai sellaiseksi tavoittelevalla – organisaatiolla olla kunnossa. Tiedolla johtamisen kokonaisuuden redusointi tarkoittamaan ainoastaan ”BI:tä” (Business Intelligence) ja sen osasia kuitenkin kaventaa tiedolla johtamisen tarjoamaa potentiaalia. Uudistumis- ja mukautumiskyky tarvitsee enemmän kuin pelkkiä tuntosarvia sisäisestä ja ulkoisesta datasta.
Kuvio 1. Tiedolla johdetun organisaation rakentaminen
Jos tiedolla johtaminen ymmärretään kokonaisvaltaisesti (katso kuvio 1), avautuu eteen huomattavasti monipuolisempi tiedolla johtamisen maisema. Tästä näkökulmasta tiedolla johtaminen tarkoittaa dataputken lisäksi tietoa hyödyntäviä ihmisiä, ihmisjoukon muodostamaa yhteisöä ja siinä vallitsevaa kulttuuria, yksilöiden taitoja ja kykyjä johtaa sekä tehdä asioita tiedolla, johtamistapoja- ja rakenteita sekä tiedon hyödyntämisen ja tietoon reagoinnin prosesseja. Nämä kaikki asiat nivoutuvat tiedolla johtamisen ympärille. Tiedolla johtaminen valjastettuna laaja-alaisesti organisaation käyttöön voi siis antaa enemmän kuin pelkän työkalun muutokselle (tuntosarvet) – se voi antaa edellytykset koko organisaation uudistumis- ja mukautumiskyvylle muuttuvassa maailmassa.
Sitran julkaisu:
Sitran seitsemän suositusta kohti elinikäisen oppimisen Suomea
Kirjoittaja
Juuse Montonen, Co-Founder
juuse.montonen@creatido.fi
040 086 1260