Miksi jokaisen organisaation pitäisi tehdä tiedolla johtamisen kypsyysanalyysi?
Ennen kuin pyrin vastaamaan otsikossa esitettyyn kysymykseen, on syytä todeta, että sen taustalla on kaksi perusoletusta. Näiden oletusten on hyvä täyttyä, jotta kysymyksen taustalla oleva väittämä pitää paikkansa.
- Organisaatio uskoo, että tiedolla johtamisella on lisäarvoa sen toiminnan kannalta.
- Organisaatio on jo tehnyt tai sillä on vähintäänkin suunnitteilla tehdä jotain tiedolla johtamisen kehittämiseksi.
On perusteltua väittää, että suurin osa organisaatioista on jo ylittänyt kynnyksen, jossa se voi vastata näihin molempiin kysymyksiin myöntävästi.
- Useat tutkimukset kertovat, että organisaatiot, niiden johto ja henkilöstö näkevät tiedolla johtamisella olevan jopa merkittävää arvoa (liike)toiminnalleen tulevaisuudessa. Suurella osalla ainakin keskisuuria ja suuria organisaatioita tiedolla johtaminen on jo yhtenä tai jopa keskeisimpänä osana strategiaa.
- Suurin osa organisaatioista on viime vuosien aikana myös tehnyt ja/tai parhaillaan suunnittelemassa konkreettisia panostuksia (jopa merkittäviä sellaisia) tiedolla johtamisen kehittämiseksi.
Tiedolla johtamisen tärkeyttä ja hyötyä itsessään ei siis yleensä tarvitse enää perustella. Miksi minä sitten perustelen tiedolla johtamisen kypsyysanalyysin tärkeyttä?
Myös tiedolla johtaminen vaatii johtamista
Tiedolla johtamisen viime vuosien kehityshuumassa ja nopeiden voittojen tavoittelun sokaisemana on unohtunut strategisen johtamisen merkitys. Se suunnitelmallinen, määrätietoinen, pitkäjänteinen ja tavoitteellinen kehittäminen, jota kaiken menestyksen eteen tarvitaan. Jotta voi edetä hallitusti kohti tavoitetta pitää tietää, missä kulloinkin mennään ja mihin suuntaan, missä ovat nykyiset vahvuudet ja mitä kannattaisi edelleen kehittää.
Toisaalta tiedolla johtamisen strategisen johtamisen tarpeellisuus on tunnistettu voimistuvasti viime aikoina tiedolla johtamisen kontekstin laajuuden ja moniulotteisuuden ymmärryksen lisääntyessä sekä yksittäisissä kehittämishankkeissa nousseiden tarpeiden ja tiedon hyödyntämisen haasteiden myötä.
Tällä strategisen kehittämisen matkalla tiedolla johtamisen kypsyysanalyysilla on keskeinen rooli. Se on konkreettinen väline, jolla organisaation tiedolla johtamisen taso mitataan säännöllisesti ja luotettavasti. Kypsyysanalyysin avulla tunnistetaan organisaation sen hetken tiedolla johtamisen tilanne, vahvuudet ja kehittämistarpeet. Se säästää sinulta ja organisaatioltasi aikaa ja rahaa, kun voit kohdentaa kehittämispanostukset tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti kulloisenkin tilanteesi ja tavoitteidesi mukaisesti.
Johda tiedolla myös itse tiedolla johtamista
Jos nyökyttelit tekstin alussa esiin nostettuihin perusolettamuksiin myötäilevästi eli organisaatiosi uskoo tiedolla johtamisen voimaan ja olette jo panostaneet tai panostamassa tiedolla johtamisen kehittämiseen, minua kiinnostaa kuulla
- Miten päädyitte kehittämään juuri sitä tiedolla johtamisen osa-aluetta, jota kehititte?
- Millä tiedolla teitte päätöksen panostaa juuri kyseiseen osa-alueeseen?
- Miten kyseisen osa-alueen kehittäminen edisti tiedolla johtamisen kyvykkyyden kokonaisvaltaista kehittymistä?
- Miksi juuri se osa-alue oli kaikista kriittisin menestystekijä organisaationne kannalta?
- Millaista lisäarvoa panostuksellanne tavoittelitte ja saavutitteko sen?
Toivottavasti panostuksenne hyötysuhde oli hyvä ja saitte siitä irti tavoittelemanne arvon (liike)toiminnallenne. Toivottavasti teitte panostuksenne vakaan harkinnan ja parhaan mahdollisen tiedon pohjalta.
Jos kuitenkin emmit, etkä ole varma vastauksistasi edellä esitettyihin kysymyksiin, vielä ei ole myöhäistä, mutta vähintäänkin nyt on korkea aika tehdä asialle jotain.
Tiedolla johtamisen kypsyysanalyysi mittaa
- Kunkin tiedolla johtamisen kokonaisuuteen kuuluvan osa-alueen nykytilan tarkasti useamman mittarin avulla.
- Tiedolla johtamisen kypsyyden kiteytettynä yhteen kokonaisindeksiin sekä osa-aluekohtaisiin indekseihin, joiden avulla voit seurata kehitystänne ja panostustenne vaikutusta.
- Kunkin osa-alueen vahvuudet ja kertoo konkreettiset kehittämiskohteet seuraavalle kypsyystasolle pääsemiseksi.
- Tiedolla johtamisen rakenteiden ohella tiedon hyödyntäjien kokemuksia ja näkemyksiä, eli organisaation todelliset tiedolla johtajat, johto, esimiehet ja henkilöstö pääsevät kertomaan, millainen on todellinen tiedolla johtamisen taso ja kehitystarve.
Lue tarkemmin CREATIDO™ -kypsyysanalyysista täältä.
Jokaisen organisaation pitäisi tehdä tiedolla johtamisen kypsyysanalyysi, koska se mahdollistaa organisaation tiedolla johtamisen pitkäjänteisen, systemaattisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisen. Se antaa suunnan matkalla kohti tiedolla ohjautuvaa organisaatiota. Kypsyysanalyysin avulla tehtävät panostukset kohdentuvat tehokkaammin ja tuottavat enemmän lisäarvoa.
Eikö olisi järkevää tietää, mihin tiedolla johtamisen panostukset kannattaa kohdentaa ja millaista vaikutusta panostuksilla on ollut?
Ota yhteyttä suoraan Janiin tai jätä yhteydenotto pyyntö täältä.
Kirjoittaja
Jani Listenmaa, CEO & Founder
jani.listenmaa@creatido.fi
050 911 3866