Mittaristo
Koulutusalojen suunnittelu ja ennakointi tietopohjaisesti, työelämän tarpeet huomioiden
Careerian tavoitteena oli päivittää ja kirkastaa vuoden 2022 aikana tulevien vuosien strategiaansa vastaamaan entistä paremmin tulevaisuuden toimintaympäristöä ja sen vaatimuksia kestävän ja vaikuttavan perustehtävän toteuttamisessa. Careerialla on tiedostettu, että muutoksen johtaminen edellyttää entistä parempaa ymmärrystä toimintaympäristön suunnasta mm. työvoiman tarpeiden kehityksessä, rahoituskriteereistä ja niiden vaikutusyhteyksistä sekä tiedosta, jolla toimintaa voidaan systemaattisesti ja johdonmukaisesti johtaa kohti asetettavia tavoitteita.
Projekti fokusoitui koulutusalojen suunnitteluun ja ennakointiin tietopohjaisesti, työelämän tarpeet huomioiden. Creatidon viitekehyksen mukaisessa jaottelussa tarkastelu painottui muutoksen ja tulevaisuuden tiedolla johtamisen alueille (toiminnan muutoksen painopisteet, tunnistetut uudet toiminnot) (kts. kuva).
Projektissa muodostettiin kriteeristö tutkintotarpeelle eli keskeiset määrälliset, laadulliset ja taloudelliset mittarit tutkintojen arvioimiseksi monipuolisesti. Tietopohjan kartoituksessa havaittiin, että tietotarpeen täyttämiseksi täytyy hyödyntää sisäisen datan lisäksi ulkoisia tietolähteistä. Kriteeristön muodostamisen ja kriteeristön raportoinnin POC:in rinnalla Viivain oy tuotti ulkoisia tietolähteistä hyödyntäen työvoimatarveanalyysin.
Tavoitteena työvoimatarveanalyysissa oli selvittää, mitä ammatillisen koulutuksen tutkintoja paikallinen työmarkkina tarvitsee ja millä tutkinnoilla Careerian opiskelijat työllistyisivät varmimmin. Analyysissa käytettiin tietolähteinä Opetushallinnon tilastopalvelun Vipusta, Tilastokeskuksen sijoittumispalvelua ja työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat ammattiryhmittäin -tilastoa sekä työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometria.
Työ oli valtakunnallisestikin uniikki, erityisesti sen takia, että työvoimatarve konsolidoitiin tutkintotasolle alueellisesti. Lopputuloksena oli Careerian kouluttamien tutkintojen laskennallinen tarve työmarkkinoilla neljän eri aikaulottuvuuden näkökulmasta (toteutunut työllistyminen, ajantasainen työmarkkinatilanne, lähitulevaisuuden työmarkkinatilanne, eläköityvien ammattilaisten korvaaminen).
Yhteistyössä:
Viivain Oy