Kypsyysanalyysi Creatido
Kypsyysanalyysi
Kypsyysanalyysi – Creatido – Tiedolla johtaminen on parhaimmillaan kokonaisvaltainen ja yhteensitova johtamisfilosofia. Se on tapa ajatella, jäsentää ja hahmottaa ympäröivää maailmaa. Se on tapa kehittää ja luoda uutta. Se koskettaa koko organisaatiota. Creatidon tarinan taustalla on omakohtainen kokemuksemme asiakasorganisaatioidemme arjesta ja siitä kummunnut halu jakaa näitä oppeja ja kokemuksia laajemmin, mahdollistaen toivottavasti yhä useampien organisaatioiden toiminnan systemaattisen hallinnan, johtamisen ja kehittämisen entistä kompleksisemmassa ja nopeammin muuttuvassa toimintaympäristössä. Pitkään markkinaa ja asiakkaiden tarpeiden kehitystä seuranneena, olemme pyrkineet ammatillisesti menemään entistä syvemmälle itse tiedolla johtamisen kehittämiseen organisaatioissa. Ketteriä spurtteja täytyy ottaa, jotta ravistellaan vanhaa ja opitaan uutta, saadaan nopeita voittoja ja pidetään innostusta yllä, mutta merkittävän lisäarvon mahdollistamiseksi taustalla tulee olla strategista, systemaattista, pitkäjänteistä ja kokonaisvaltaista tiedolla johtamisen kehittämistä. Tästä tarpeesta syntyi myös Creatido. Haluamme antaa tiedolla johtamisen avulla sekä itsellemme että asiakkaillemme kiireisen arjen keskellä myös aikaa ajatella ja unelmoida. Niinä hetkinä yleensä moni asia kirkastuu ja parhaat asiat syntyvät. Tämä perusajatus on vahvasti myös Creatidon arvopohjassa.”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus” -Vexi Salmi. Lue lisää meistä: https://www.creatido.fi/meista/. Haluatko tehdä yhteistyötä kanssamme? – Ota yhteyttä!
Tiedon hyödyntämisen toimintamallit
Miksi tiedon hyödyntämisen toimintamalli?
Lisääntyvästä tiedon määrästä huolimatta tiedon kerääminen ja tuottaminen ei ole itseisarvo, vaan tiedon potentiaali realisoituu arvoksi vasta tietoa hyödynnettäessä. Tiedon arvo syntyy siis sen toimintaa parantavasta vaikutuksesta. Miten siis varmistetaan, että kaikesta tästä tiedosta saadaan luotua arvoa? Ettei tietotuotteiden, raporttien ja analytiikan tuottamiseen käytetyt resurssit valu hukkaan, vaan ne päätyvät todella hyödynnettäväksi ja tukemaan toimintaa? Hyvä tapa kehittää tiedon hyödyntämistä on luoda sille selkeät ja systemaattiset toimintatavat, sillä tällaisten käytäntöjen puuttuminen toimii yhtenä tiedon hyödyntämistä haastavana tekijänä.
Mikä on tiedon hyödyntämisen toimintamalli?
Tiedolla johtamisen toimintamallin tavoitteena on varmistaa, että johtamisen kannalta oikea tieto tavoittaa oikeat ihmiset oikeaan aikaa niin, että he ainakin teoriassa tietävät mitä sillä tiedolla pitäisi tehdä ja miten sitä kannattaisi hyödyntää.
Tällaiset tiedolla johtamisen toimintamallit ovat liima organisaation tiedon, johtamisrakenteen ja ihmisten välillä. Toimintamallit yhdistävät tiedolla johtamisen arkkitehtuurin, prosessit ja kulttuurin eli tiedolla johtamisen keskeisset rakenneosat. Siinä, missä tiedon johtaminen on kiinnostunut erityisesti itse tiedosta, tietojärjestelmistä ja teknologiasta, tiedolla johtamisen toimintamalli yhdistää johtamiseen tarvittavan tiedon ihmisiin eli tiedolla johtajiin ja johtamisprosesseihin.
Raportoinnin vuosikello määrittää ennakoivasti organisaatiotasolla: mitä tietoa, kuka ja milloin hyödyntää.
Tietoon reagoinnin toimintamalli varmistaa, että jatkuvien mittarien seuranta on vastuutettu yksilötasolle ja niiden poikkemiin reagoidaan: kuka seuraa, mitä mittaria, mitkä ovat sallitut vaihteluvälit ja miten toimitaan, mikäli vaihteluväli ylittyy.
Lopulta tiedosta toimintaan –kehä määrittää ryhmätasolla, miten tietoa käsitellään ja johdetaan toimintaan yhteisessä päätöksenteossa.
Taustalla tiedon hyödyntämistä on vielä syytä tukea erilaisin tukiprosessein, jotka voidaan määrittää organisaatiotasolla
Tiedon hyödyntämisen toimintamalli osana raportointia ja analytiikkaa
Tiedon hyödyntämisen toimintamallit kytkeytyvät vahvasti toimintalähtöiseen raportointiin (linkki palvelusivulle). Tiedolla johtamisen prosessi on kokonaisuus, joka lähtee liikkeelle tietotarpeiden määrityksestä ja päätyy tiedon hyödyntämiseen toiminnan tukena ja lopulta organisaation uudistumiseen. Näin ollen tietotarpeita määritellessä tulee jo ottaa huomioon se, mitä tietoa tarvitaan minkäkin prosessin tueksi, kuka tarvitsee, milloin ja mitkä ovat minkäkin mittarien sallitut vaihteluvälit. Puolestaan raportteja käyttöönotettaessa tulee määrittää nämä toimintamalleiksi, jotta niiden seuraaminen ja hyödyntäminen on systemaattista ja vastuutettua.
Palvelun toteutus
Tiedon hyödyntämisen toimintamallit ovat riippuvaisia organisaatiosta, tilanteesta, hyödynnettävästä tiedosta ja sen hyödyntämisen tavoitteista. Näin ollen tiedon hyödyntämisen toimintamallien rakentaminen organisaatiolle on aina jossain määrin räätälöity kokonaisuus, jonka pohjalla sovelletaan Creatidon tarjoamaa valmista rakennetta toimintamallin luomiseen. Projektin alussa sovimme laajuuden ja ensivaiheen kohderyhmät ja etenemme iteroiden läpi organisaation.
Palvelumme lähtee liikkeelle organisaationne nykytilanteen kartoituksesta, jossa kartoitetaan tiedon hyödyntämisen tilaa ja mahdollisesti jo olemassa olevia käytänteitä tiedon hyödyntämiselle. Tarkoituksena on selvittää mitkä tekijät vaikuttavat voimakkaasti organisaatiossa tiedon hyödyntämiseen ja millaisia haasteita tiedon hyödyntämiseen liittyy. Näin palvelu pystytään suuntaamaan organisaatiolle oikeaan suuntaan. Riippuen organisaationne tilanteesta selvitetään alkukartoituksen yhteydessä myös kaikki muut tarvittavat tiedot tiedon hyödyntämisen toimintamallin kokoamiseksi.
Alkukartoituksen jälkeen aineisto analysoidaan ja toimintamalli muotoillaan sen perusteella. Muotoiltua toimintamallia testataan käytännössä, ja jatkomuotoillaan tarvittaessa palautteen perusteella. Toimintamallille muodostetaan lisäksi jalkautussuunnitelma, ja toimintamalli dokumentoidaan. Suosittelemme, että toimintamallin jalkautus aloitetaan johdosta käsin, ja toimintamallia jalkautetaan alemmille organisaatiotasoille portaittain.
Esimerkki case tiedon hyödyntämisen toimintamalli -projektista:
Lue lisää aiheesta:
Lue blogi: Tiedon tuottamisesta tiedon hyödyntämiseen
Partanen, E. 2024. Tiedon hyödyntämisen kehittäminen strategisessa johtamisessa. Diplomityö. Tampereen yliopisto.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä!
Juuse Montonen, Co-Founder
juuse.montonen@creatido.fi
040 086 1260