Tiedonhallintamalli tiedolla johtamisen selkärankana – Kokonaisarkkitehtuuri avainasemassa
Tiedonhallintamalli on organisaation ja sen toimintaympäristön tiedonhallintaa määrittelevä ja kuvaava kehys, jonka avulla organisaatio voi täyttää tiedonhallintalain vaatimukset. Tiedonhallintamallin kehittäminen on usein alkanut lakivelvoitteen täyttämisen tarpeesta, mutta viime aikoina on alettu ymmärtää sen hyödyntämispotentiaalia myös tiedolla johtamisen selkeyttämisessä. Tiedonhallintamalli voi toimia organisaation tiedolla johtamisen selkärankana, kun sitä laajennetaan ja syvennetään kokonaisarkkitehtuurin näkökulmasta.
Tiedonhallintamalli koostuu prosesseista, tietovarannoista ja tietojärjestelmistä. Tämä kehys voi kuitenkin laajentua ja syventyä useisiin osa-alueisiin, kuten tietotarkkitehtuuriin, data-arkkitehtuuriin ja johtamiseen. Tämän laajentamisen myötä tiedonhallintamalli voi tukea tiedolla johtamista monin eri tavoin.
Johtamisen ja toiminnan suunta
Tiedolla johtamisen prosessit ovat yksi keskeinen osa-alue, jota tiedonhallintamalli voi tukea. Prosessien kuvaaminen ja tiedon integroiminen osaksi johtamisjärjestelmää mahdollistavat tiedon hyödyntämisen päätöksenteossa ja strategisen suunnittelun tukena. Tiedolla johtamisen prosessit kattavat nykyisyyden, muutoksen ja tulevaisuuden johtamisen näkökulmat, jolloin organisaatio pystyy hyödyntämään tietoa tehokkaasti kaikissa päätöksentekotilanteissa.
Tietopääoman kuvaaminen ja tietotarpeen kirkastaminen
Toinen askel tiedolla johtamisen ja kokonaisarkkitehtuurin yhdistämisessä on tietotarpeen kirkastaminen. Organisaation on määriteltävä, mitä tietoa tarvitaan, jotta se voi johtaa organisaatiota kohti tavoitteitaan. Tämä edellyttää tietojen tunnistamista ja analysointia eri lähteistä. Tietopääoma, eli organisaation käytettävissä oleva tieto, on olennainen osa tiedolla johtamista. Sen tunnistaminen ja hyödyntäminen edesauttavat organisaation strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Kokonaiskuva: Johtamis- ja tietoarkkitehtuuri yhdessä
Kun organisaation tietopääoma on tunnistettu, on aika kuvata se tiedonhallintamallin avulla. Toiminta-arkkitehtuuri, erityisesti prosessit, toimivat tässä lähtökohtana. Tietotarpeet on tunnistettava eri roolien ja prosessien näkökulmasta, jotta voidaan luoda käsitemallit ja kuvata tietovarannot ja tietojärjestelmät. Tietovarantojen omistajuus, tietoturva ja käyttöoikeudet on myös huomioitava tiedonhallintamallissa. Päätietoryhmät on liitettävä tietovarantoihin ja yhteyksiä on luotava kokonaisuuden yhteen laittamiseksi.
Tiedonhallintamallin kuvauskanta tarjoaa organisaatiolle mahdollisuuden hyödyntää tiedolla johtamista ja kehittää sitä osakokonaisuus kerrallaan. Tiedonhallintamallin avulla organisaatio voi ottaa askeleen eteenpäin ja luoda selkeän rakenteen tiedolla johtamiselle. Laajempi kokonaisarkkitehtuurin ymmärrys auttaa organisaatiota hyödyntämään tietoa entistä tehokkaammin ja tekemään perusteltuja päätöksiä. Tiedolla johtaminen on välttämätöntä organisaation menestyksen kannalta. Tiedonhallintamalli tarjoaa vankan pohjan tiedolla johtamisen kehittämiselle ja selkeyttämiselle. Kokonaisarkkitehtuurin näkökulma auttaa organisaatiota ymmärtämään tiedon roolin strategisessa päätöksenteossa ja resurssien tehokkaassa hyödyntämisessä. Tiedolla johtaminen ja kokonaisarkkitehtuuri kulkevat käsi kädessä ja muodostavat perustan organisaation menestykselle tietopohjaisessa päätöksenteossa.
Kirjoittaja
juuse.montonen@creatido.fi 0400 861260